Ποικιλίες:

Υπάρχει μεγάλο εύρος ποικιλιών και ειδών, ενδεικτικά αναφέρουμε τις κυριότερες.

  • Από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες στην Ελλάδα είναι η Betula pendula ή αλλιώς Betula alba (Σημύδα η  κρεμμοκλαδής ή Σημύδα η λευκή). Είναι δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 15 - 20 μέτρα, με κόμη 4 – 7 μέτρα σε διάμετρο και κιτρινόλευκα κρεμάμενα κλαδιά. Μερικές από τις πιο γνωστές ποικιλίες του είδους είναι η “purpurea” με κοκκινωπά φύλλα, η “tristis” με έντονα κρεμοκλαδής εμφάνιση, “fastigiata” με λεπτό κορμό και λυγερή εμφάνιση και η “youngii” με κόμη παρόμοια με αυτή της κλαίουσας ιτιάς.
  •  Σημύδα νάνα (Βetula nana), πρόκειται για θάμνο  που δεν ξεπερνά σε ύψος το 1 μέτρο και στρογγυλά φύλλα με έντονη οδόντωση.
  • Σημύδα η κινέζικη (Betula alba sinensis), ένα δέντρο 8 – 10 μέτρων με καταγωγή από την Κίνα. Ο φλοιός του είναι πορτοκαλί – κοκκινωπός και τα φύλλα του ωοειδή και χνουδωτά. Η πιο δημοφιλής ποικιλία του είδους ονομάζεται “Septentrionalis”.
  • Σημύδα η Ερμάννειος (Betula Ermannii), φτάνει σε ύψος τα 18 μέτρα με διάφορα χρώματα φλοιού από καστανό - πορτοκαλί μέχρι λευκό -ασημί. Τα φύλλα του είναι ωοειδή-τριγωνικά.
  • Σημύδα η μέλαινα (Betula nigra), προέρχεται από τις Η.Π.Α.  και φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα. Ο κορμός του είναι λείος και λευκός αρχικά, ενώ σκουραίνει και γεμίζει ρυτίδες με τα χρόνια.
  • Σημύδα η ωφέλιμος (Betula utilis), κατάγεται από τα Ιμαλάια και φτάνει σε ύψος τα 18 μέτρα. Σε αυτό το είδος ανήκει η γνωστή ποικιλία “jacquemontii” ή “Snow Queen” (βασίλισσα του χιονιού) με κάτασπρο κορμό και ωοειδή φύλλα που το φθινόπωρο παίρνουν ένα ανοιχτό καφέ-κόκκινο χρώμα.