Ποικιλίες

Το κυριότερο καλλιεργούμενο για τους καρπούς του είδος  ονομάζεται  Diospyros kaki. Ένα άλλο είδος που καλλιεργείται για του καρπούς του είναι το Diospyros lotus, που έχει πολύ μικρους, κωνικούς καρπούς. Το Diospyros virginiata είναι ένα αμερικάνικο είδος που χρησιμοποιείται συχνά για εμβολιασμούς ως υποκείμενο. Τέλος, το είδος Diospyros ebenum είναι αυτοφυές της Σρι Λάνκα και καλλιεργείται κυρίως για το ξύλο του.

Οι κυριότερες ποικιλίες προέρχονται από την Ιαπωνία ,Κορέα, Κίνα και Ισραήλ. Στις Μεσογειακές χώρες κυριαρχεί η ισπανική ποικιλία Rojo brilliante. Ο διαχωρισμός βασίζεται κυρίως στην γεύση του καρπού κατά την συλλογή, συγκεκριμένα οι ποικιλίες χωρίζονται σε στυφές και γλυκιές. Οι στυφές ποικιλίες χρειάζονται ωρίμανση μετά την οπή για να καταναλωθούν. Παρακάτω αναφέρονται οι 3 κυριότερες:

  • Rojo brilliante: Ισπανικής καταγωγής με μεγάλους ωοειδής καρπούς, άριστης γεύσεως. Ανήκει στις στυφές ποικιλίες και η κατανάλωση του γίνεται μετά από παραμονή των καρπών σε θαλάμους ωρίμανσης.
  • Fuyu: Η κυριότερη εκπρόσωπος των γλυκών ποικιλιών. Οι καρποί της είναι μεσαίου μεγέθους και θυμίζουν έντονα ντομάτες σε πορτοκαλί χρώμα.  Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και καλλιεργείται σε ποικιλία εδαφών.
  • Hachiya: Άλλη μία στυφή ποικιλία, με σχετικά μικρούς κωνικούς καρπούς. Όταν ωριμάσει (το καταλαβαίνουμε με το αν αφαιρείται εύκολα ο κάλυκας) έχει εξαιρετικές γευστικές ιδιότητες.