Ποικιλίες :

Μακρόφυλλες ή Μεγαλόφυλλες ποικιλίες ,Hydrangea macrophylla. Ονομάζονται και γαλλικές και χωρίζονται σε 3 κατηγορίες : την κεφαλή "σφουγγαρίστρας"(mophead), την δαντελωτή κεφαλή  (Lacecup, επιστημονικά Hydrangea macrophylla normalis) και την βουνίσια ορτανσία (Mountain , Hydrangea macrophylla ssp. serrata). Οι πρώτες είναι οι πιο διαδεδομένες με τις γνωστές μεγάλες σφαιρικές ταξιανθίες σε ροζ ,μωβ και μπλε. Οι δαντελωτής κεφαλής  έιναι ίδιες με τις απο πάνω πέρα του σχήματος των κέφαλών και οι βουνίσιες έχουν μικρότερα άνθη ,άλλα είναι εξαιρετικά ανθεκτικές. 

Hydrangea paniculata , των οποίων οι κεφαλές έχουν κωνικό σχήμα και είναι οι πιο ανθεκτικές στο κρύο. Είναι οι μόνες που μπορούν να μορφωθούν σε δέντρα.

Smooth (απαλές/λείες ) ποικιλίες. Προέρχονται από την Hydrangea arborescens. Ονομάζονται και άγριες ορτανσίες και είναι αυτοφυείς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οι ποικιλίες "Φύλλα Βελανιδιάς" . Όπως λέει το όνομα τους τα φύλλα τους θυμίζουν αυτά της βελανιδίας και μπορούν να φτάσουν σε τεράστιο μέγεθος από 10x10 cm έως  25x25cm.  Είναι η μονή που αλλάζει χρώμα το φθινόπωρο.

Οι αναρριχώμενες ποικιλίες , Hydrangea petiolaris.  Προέρχονται απο την Ασία ,ονομάζονται και ιαπωνικές (Japanese hydrangea vine)

Ποικιλίες εσωτερικών χώρων