Λεμονιά

Λεμονιά

 

Λατινική ονομασία: Citrus × limon

Οικογένεια: Rutaceae

Καταγωγή: Άγνωστη, πιθανώς να είναι από την Ινδία.

Περιγραφή

Η λεμονιά είναι αειθαλές δέντρο που μπορεί να φτάσει ύψος έως και 6 μέτρα. Στο εμπόριο διατίθενται και νάνες ποικιλίες με μέγιστο ύψος τα 2 μέτρα. Τα κλαδιά φέρουν αγκάθια. Τα φύλλα είναι πράσινα ελλειψοειδούς σχήματος. Τα άνθη είναι λευκά και σε κάποιες ποικιλίες η βάση τους είναι ιώδης. Η άνθηση δεν γίνεται συγκεκριμένη εποχή αλλά εξαρτάται από την περιοχή. Γενικά η άνθηση προωθείται από το ζεστό καιρό. Ο καρπός της λεμονιάς είναι το γνωστό λεμόνι. Είναι κίτρινος, στρογγυλός ή ωοειδής. Μέσα στον καρπό φέρονται συνήθως 3-4 λευκοκίτρινοι σπόροι. Οι καρποί και τα άνθη μπορεί να συνυπάρχουν.

 

Θέση

Προτιμά θέσεις που βλέπουν προς τα νότια ή τα ανατολικά. Θέσεις που είναι εκτεθειμένες σε δυνατό και κρύο αέρα δεν τις προτιμάμε. Μπορεί να φυτευτεί κοντά σε κτίσματα. Σε περιοχές όπου το Χειμώνα κάνει πολύ κρύο είναι καλύτερο οι λεμονιές να φυτεύονται σε γλάστρα, ώστε να τους παρέχεται καταφύγιο από το κρύο με μετακίνηση της γλάστρας μέσα στο σπίτι.

 

Θερμοκρασία

Η λεμονιά ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες από 10-21°C. Ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να εμφανίζεται και συγκεκριμένη αντοχή στους παγετούς.

 

Έδαφος

Η λεμονιά όπως και όλα τα εσπεριδοειδή ευδοκιμεί σε πληθώρα εδαφών αρκεί να παρέχεται πολύ καλή στράγγιση. Το φυτό παρουσιάζει μεγαλύτερη ευρωστία σε ελαφρώς όξινα εδάφη.

 

 

Πότισμα

Χρειάζεται καλό πότισμα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Το Καλοκαίρι που το χώμα στεγνώνει γρήγορα, ποτίζουμε 2 ή 3 φορές την εβδομάδα. Οι λεμονιές που βρίσκονται σε γλάστρα ίσως να χρειάζονται περισσότερο νερό, ανάλογα με τις συνθήκες της περιοχής.

 

Λίπανση

Τα πρώτα 2-3 χρόνια μετά τη φύτευση εφαρμόζουμε ισορροπημένη λίπανση (πχ 6:6:6). Όταν τα φυτά εγκατασταθούν πλήρως εφαρμόζουμε μόνο την Άνοιξη και το Καλοκαίρι λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και άζωτο. Ένα καλό παράδειγμα είναι λίπασμα με αναλογία 3:1:5.

 

Κλάδεμα

Το Φεβρουάριο αραιώνουμε ελαφρά την κόμη του δέντρου. Το Καλοκαίρι μπορούμε να εφαρμόσουμε κορυφολόγημα. Φυτά μεγάλης ηλικίας τείνουν να δημιουργούν "λαίμαργους" βλαστούς. Αυτοί είναι πράσινοι βλαστοί που φυτρώνουν γρήγορα από το πλάι των ήδη ξυλοποιημένων βλαστών παλιότερων εχθρών. Οι λαίμαργοι πρέπει να κόβονται, γιατί αποτελούν κίνδυνο στην ευρωστία του δέντρου και την παραγωγή καρπών.

 

Επικονίαση

Σχεδόν όλες οι ποικιλίες φέρουν αρσενικά και θηλυκά μέρη στα άνθη τους. Η επικονίαση γίνεται με τη βοήθεια των μελισσών. Φυτά τα οποία βρίσκονται σε γλάστρα μέσα στο σπίτι δεν μπορούν να παράγουν καρπούς. Συστήνεται κατά την περίοδο της άνθησης να βγάζουμε τη γλάστρα έξω από το σπίτι.

 

Συγκομιδή

Όπως και η άνθηση δεν είναι εποχιακή. Τα ώριμα λεμόνια είναι φωτεινού κίτρινου χρώματος και πολύ αρωματικά. Η συγκομιδή γίνεται σε ένα χέρι. Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν δύο συγκομιδές το χρόνο.

 

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο.

Τρόπος πολλαπλασιασμού με σπόρο.

  1. Αφαιρούμε τους σπόρους από τους καρπούς του λεμονιού και τους αφήνουμε σε ξηρό και δροσερό μέρος για περίπου 2 εβδομάδες.
  2. Φυτεύουμε σε γλάστρα με βρεγμένο χώμα και καλύπτουμε την κορυφή της με διάφανη πλαστική μεμβράνη.
  3. Όταν τα φυτάρια φτάσουν περίπου τα 10 εκατοστά μεταφυτεύουμε.
  4. Τα φυτάρια χρειάζονται 3-5 χρόνια για να παράγουν τα δικά τους λεμόνια.

 

Εχθροί και ασθένειες

Το Καλοκαίρι μπορεί να παρατηρηθούν προσβολές από αφίδες και ψύλλα των εσπεριδοειδών. Αντιμετωπίζονται με ψεκασμό με ειδικά σκευάσματα και αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων. Κακή στράγγιση του εδάφους μπορεί να οδηγήσει σε σήψη της ρίζας και του λαιμού. Σημαντικός εχθρός είναι η μύγα της Μεσογείου (Ceratitis capitata) που δημιουργεί πληγές στα λεμόνια, στις οποίες γεννά τα αυγά της. Η απομάκρυνση πεσμένων καρπών από το έδαφος και η έγκαιρη συγκομιδή αποτελούν καλή πρόληψη της προσβολής.

 

 

Διατροφικά οφέλη

Τα λεμόνια αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C , η οποία βοηθά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ξινή γεύση του λεμονιού οφείλεται στην υψηλή του συγκέντρωση σε κιτρικό οξύ. Το κιτρικό οξύ βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό μας. Επίσης μπορεί να δράσει ως προληπτικό μέτρο για τις πέτρες στα νεφρά. Έχει αναφερθεί επίσης η συμβολή του στο χάσιμο περιττών κιλών, αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό δεν είναι αρκετά γνωστός.

 

DIY

"Τεμπέλικη" λεμονόπιτα

Υλικά:

Για 8 -10 άτομα

  • 1,5 πακέτο μπισκότα σκέτα
  • 125 γραμμάρια μαργαρίνη (λιωμένη)
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι των 200 γραμμάρια (σφιχτό όχι νερουλό)
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 1 ζουμερό λεμόνι

 

Εκτέλεση:

  1. Τρίβουμε τα μπισκότα στο multi και τα ενώνουμε με τη μαργαρίνη.
  2. Τα στρώνουμε στην ταρτιέρα ή σε ένα ταψάκι και το βάζουμε στο ψυγείο.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι το ζαχαρούχο και το λεμόνι.
  4. Αφού το ανακατέψουμε (δε χρειάζεται μίξερ) το στρώνουμε πάνω στη βάση και το τοποθετούμε στο ψυγείο για να σφίξει.
  5. Περίπου σε 4 ώρες μπορείτε να απολαύσετε ένα δροσερό και ελαφρύ επιδόρπιο.

πηγή: https://cookpad.com/gr

 



Δείτε περισσότερα

Κοράλλι

Το "πυροτέχνημα" του κήπου σου!

Σκυλάκι

Πολύχρωμο και εύκολο...