Γαϊδουράγκαθο

Γαϊδουράγκαθο

 

Λατινική ονομασία:  Onopordum acanthium

Οικογένεια: Asteraceae

 

Περιγραφή

Είναι διετής πόας που μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και τα 3 μέτρα. Ο βλαστός και τα φύλλα είναι οδοντωτά με πολλά αγκάθια και έχουν σταχτοπράσινο ή κυανοπράσινο χρώμα. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στην κορυφή του φυτού εμφανίζεται μια κεφαλή που φέρει πολλά μικρά μοβ άνθη. Τα άνθη προσελκύουν μέλισσες. Τον Σεπτέμβριο η ανθοκεφαλή ξεραίνεται και απελευθερώνει χιλιάδες σπόρους με τη βοήθεια του ανέμου.

 

Θέση

Ιδανικότερες είναι οι θέσεις που βρίσκονται σε πλήρη έκθεση στον ήλιο. Παρόλο που στην χώρα μας δεν αντιμετωπίζεται σαν καλλωπιστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κήπο με φρύγανα (πχ θυμάρι, κάππαρη κλπ), όταν το φυτό εγκατασταθεί είναι δύσκολο να το μεταφυτεύσουμε τα επόμενα δύο χρόνια, για αυτό πρέπει να διαλέξουμε προσεκτικά τη θέση.

 

Θερμοκρασία

Ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες έως και -15°C. Τυπικά είναι ανθεκτικό και στην ξηρασία, αλλά κατά την άνθηση μπορεί να παρουσιάσει ευαισθησία.

 

Έδαφος

Μπορεί να ευδοκιμήσει σε πληθώρα τύπων εδαφών. Ιδανικό για κήπους που το έδαφος είναι φτωχό και πολύ αμμώδες.

 

Πότισμα

Με την προϋπόθεση ότι το χώμα έχει καλή στράγγιση ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα. Δεν αρέσκεται στην υπερβολική υγρασία στο έδαφος.

 

Άνθηση

Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο.

 

Κλάδεμα

Κόβουμε ξερά μέρη του φυτού αν αυτά υπάρχουν. Όταν παρατηρούμε κάποια από τις ανθοκεφαλές να ξεραίνεται την κόβουμε, ώστε να μην εξαπλωθούν σπόροι του φυτού σε όλον τον κήπο.

Προσοχή! Σε αυτές τις επεμβάσεις φοράμε χοντρά γάντια.

 

Λίπανση

Το γαϊδουράγκαθο δεν είναι απαιτητικό σε λίπανση.

 

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται φυσιολογικά με σπόρο. Οι σπόροι έχουν υψηλή βλαστική ικανότητα και μπορούν να δώσουν φυτό από το Σεπτέμβριο έως και το Μάιο. Η συλλογή των σπόρων μπορεί να γίνει όταν η κεφαλή ξεραίνεται. Αντί να την κόψουμε, την καλύπτουμε με μια μικρή σακούλα και τη δένουμε καλά.

 

Εχθροί και ασθένειες

Στην εξοχή ορισμένα φυτοφάγα φυτά μπορεί να μασήσουν τα άνθη. Το γαϊδουράγκαθο προσελκύει πολύ τα σαλιγκάρια.

 

Ευεργετικές ιδιότητες

Οι χυμοί του έχουν καρδιοτονικές ιδιότητες. Οι ανθοκεφαλές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα της αγκινάρας αν συλλεχθούν πολύ νέες. Οι νεαροί βλαστοί μπορούν να μαγειρευτούν και να υποκαταστήσουν τα σπαράγγια σε διάφορα πιάτα, αφού πρώτα αφαιρεθούν τα αγκάθια. Εκχυλίσματα του φυτού χρησιμοποιούνται για κρέμες και έλαια για το δέρμα.

 

DIY

Σε περίπτωση που δεν θέλουμε γαϊδουράγκαθα στον κήπο μας μπορούμε να τα ψεκάσουμε με ένα φυσικό χειροποίητο ζιζανιοκτόνο.

Υλικά:

  • 3 κουταλιές της σούπας αλάτι με ξύδι

 

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα δοχείο ψεκασμού διαλύουμε τρεις κουταλιές της σούπας αλάτι με ξύδι. Προτιμούμε ξύδι με υψηλό ποσοστό οξικού οξέος (τουλάχιστον 20%).
  2. Ψεκάζουμε μια φορά την εβδομάδα τα ανεπιθύμητα γαϊδουράγκαθα με προσοχή να μην πέσει το μίγμα σε άλλα γειτονικά φυτά.

Πηγή: www.homeguides.sfgate.com

 

Tip-άκος

Το γαϊδουράγκαθο αποτελεί το εθνικό φυτό της Σκωτίας.

 



Δείτε περισσότερα

Δεντρολίβανο

Είναι γνωστό ως μπαχαρικό και έχει χαρακτηριστική μυρωδιά.

Σανσιβέρια

Η γλώσσα της πεθεράς!