Αχίλλεα

Αχίλλεα

Άλλες Κοινές Ονομασίες: Χιλιόφυλλη, Αγριαψιθιά,  Πέλινο , Συμηλούδι

Λατινική ονομασία: Achillea millefolium

Οικογένεια: Asteraceae

Καταγωγή:Αυτοφυές σε πολλές περιοχές του Βόρειου Ημισφαίριου και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Αυτοφυές και στην Ελλάδα με 24 αυτοφυής ποικιλίες να έχουν εντοπιστεί.

 

Περιγραφή:

Η Αχίλλεα είναι μία πολυετής, αειθαλής πόα  με θεραπευτικές ιδιότητες γνωστές από την αρχαιότητα. Σε ύψος φτάνει τα 20 – 80 εκατοστά και τα φύλλα της είναι σύνθετα, αποτελούμενα από πολλά μικρά φυλλάρια σε ανοιχτό πράσινο χρώμα.  Τα άνθη του είναι μικρά, λευκού έως τριανταφυλλί χρώματος και σχηματίζουν σκιάδια (σαν ομπρέλες σε σχήμα) στην κορυφή του βλαστού. Διαθέτει μικρούς αναρριχητικούς βλαστούς, λευκοπού χρώματος, που ξεπροβάλλουν από τα στελέχη της και διακλαδίζονται. Σταδιακά καταλήγουν να σχηματίσουν καινούργια στελέχη. Είναι αρωματικό φυτό, ιδιαίτερα τα φυλλάρια του. Η χρήση της είναι ως καλλωπιστικό φυτό αλλά και ως βότανο.

Ιδανικό φυτό για...

 Πέρα από την χρήση του ως βότανο, χρησιμοποιείται για να δώσει χρώμα στους βραχόκηπους, τα παρτέρια ή τα μπαλκόνια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις καθώς είναι ανθεκτική στην αλατότητα.

Θέση:

Αναπτύσσεται τόσο στον ήλιο όσο και σε σκιά, γενικότερα προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις.

Θερμοκρασία:

Φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και στην ξηρασία και την ζέστη.

Χώμα:

Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική και μπορεί να αναπτυχθεί σε φτωχά εδάφη. Ιδανικά είναι τα μέσης σύστασης εδάφη με καλή αποστράγγιση. Φυτεύεται και σε ασβεστούχα εδάφη, τα οποία προτιμά.

Πότισμα:

Ποτίζουμε όταν παρατηρούμε ότι το χώμα έχει στεγνώσει τελείως.

Άνθηση:

Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Οκτώβρη.

Κλάδεμα:

Αφαιρούμε τους ξερούς βλαστούς καθ’ όλη την χρονιά.

Λίπανση:

Δεν έχει ανάγκες σε λίπανση.

Πολλαπλασιασμός:

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο σε ορισμένα είδη (όχι στα υβρίδια) και ριζώματα.

Εχθροί και ασθένειες:

Προσβάλλεται σχετικά σπάνια από μυκητολογικής φύσεως ασθένειες. Δεν έχει σοβαρούς εχθρούς.

Ευεργετικές Ιδιότητες

Η Αχίλλεα έχει αντιφλεγμονώδης και αντιαλλεργική δράση  που προέρχεται από το αιθέριο έλαιο που περιέχει. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C, και φλαβονοειδή, με τα δεύτερα να ευθύνονται για την αντισπασμωδική της δράση. Διαστέλλει τα αγγεία, δρα ως υποτασικό και επουλωτικό. Επίσης, αποτοξινώνει το αίμα από επικίνδυνες ουσίες. Δρα ως παυσίπονο και σε συνδυασμό με ότι διεγείρει την εφίδρωση είναι κατάλληλη για χρήση ως αντιπυρετικό. Τέλος, βοηθάει στην σωστή λειτουργία του πεπτικού και ουροποιητικό συστήματος και συστήνεται για την ρύθμιση της έμμηνους ρήσης.

Προσοχή όπως και πολλά άλλα βότανα, η Αχίλλεα απαγορεύεται να καταναλώνεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την κατανάλωση βοτάνων.

DIY:

Χρήση της Αχίλλεας για καταπολέμηση της δυσπεψίας και άλλους πόνους

Υλικά:

  • 1 μέρος αποξηραμένα άνθη
  • 1 μέρος αποξηραμένα φύλλα
  • 9 μέρη βραστό νερό

 

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα γυάλινο μπουκάλι τοποθετούμε το 1 μέρος αποξηραμένα άνθη και το 1 μέρος αποξηραμένων φύλλων Αχίλλεας και τα 9 μέρη βραστό νερό.
  2. Το αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και είναι έτοιμο για χρήση.
  3. Το πίνουμε ζεστό 2 – 3 φορές την ημέρα.

Tip-άκος:

  • Ονομάζεται και Λάζαρος, γιατί με τα λουλούδια της στολίζονται τα παιδιά που ψάλλουν για το Λάζαρο σε πολλές περιοχές της χώρας μας το Μεγάλο Σάββατο.
  • Σύμφωνα με τη μυθολογία το βότανο δόθηκε στον Αχιλλέα από τον κένταυρο Χείρωνα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ένας άλλος μύθος λέει ότι του προτάθηκε από την θεά Αφροδίτη, η οποία κλαίγοντας  τον συμβούλεψε να βρει Αχίλλεα για να καταπολεμήσει το δηλητήριο από το βέλος που τον πλήγωσε. Από αυτήν την εκδοχή η Αχίλεα λέγεται και «Δάκρυ της Αφροδίτης».


Δείτε περισσότερα

Κυκλάμινο

Από τα ωραιότερα φυτά του χειμώνα.

Κερατόστιγμα

Ένας θάμνος που τραβά την προσοχή με τα μπλε άνθη του και το χαλκοπράσινο φθινοπωρινό του φύλλωμα.