Ράτσες και ευαισθησία στην ζέστη

Αν και οι σκύλοι γενικώς είναι ευάλωτοι στις ψηλές θερμοκρασίες, υπάρχουν κάποιες ομάδες που είναι πιο ευάλωτες από άλλες και θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας και αντιμετώπισης. Σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω:

 • Βραχυκέφαλες ράτσες σκύλων.
  Είναι οι σκύλοι με κοντές μουσούδες όπως τα παγκς, μπουλντόγκς, πεκινουά, μαστίφς και μποξέρς. Στους σκύλους αυτούς, οι αναπνευστικές οδοί είναι πιο κοντές σε μήκος, συνεπώς ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει αποτελεσματικά την θερμοκρασία, με κίνδυνο να μην δροσίζεται επαρκώς όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός.
   
 • Σκύλοι με σκουρόχρωμο τρίχωμα.
  Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα «ανοιχτά»χρώματα αντανακλούν τη ζέστη, ενώ τα «σκούρα» χρώματα την απορροφούν.Έτσι, όσο πιο σκουρόχρωμος είναι ένας σκύλος, τόσο λιγότερη ανεκτικότητα έχει στις ψηλές θερμοκρασίες.
   
 • Σκύλοι με χοντρό τρίχωμα.
  Όσο πιο χοντρό τρίχωμα, ως φυσικό, τόσο πιο δύσκολο είναι για το σκύλο να αντέξει τη ζέστη. Οι σκύλοι με διπλό τρίχωμα είναι ακόμη πιο επιρρεπείς στη θερμοπληξία.
   
 • Σκύλοι με αναπνευστικά προβλήματα.
  Ο βήχας, το φτάρνισμα, οι ρινικές εκροές, οι ανωμαλίες στους πνεύμονες, αποτελούν κάποιες ενδείξεις ότι ο σκύλος έχει αναπνευστικό πρόβλημα και είναι συνεπώς πιο επιρρεπής στις ψηλές θερμοκρασίες.
   
 • Άρρωστοι σκύλοι , ηλικιωμένοι σκύλοι, ή κουταβάκια κάτω των 6 μηνών.
  Οι ηλικιωμένοι σκύλοι και τα μικρά κουταβάκια, δεν μπορούν να ρυθμίσουν αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του σώματος. Με τον όρο άρρωστοι σκύλοι, εννοούμε τους σκύλους οι οποίοι έχουν πυρετό, έχουν αφυδατωθεί -πιθανότατα από γαστρεντερικά προβλήματα-, ή σκύλοι με καρδιακές παθήσεις και κακή κυκλοφορία του αίματος.
   
 • Παχύσαρκοι σκύλοι.
  Η παχυσαρκία οδηγεί σε πολλά προβλήματα,ένα εκ των οποίων η δυσκολία στην αναπνοή, η μη αποτελεσματική αναπνευστική λειτουργία και η τάση για «κατακράτηση» της θερμότητας.Όλα τα παραπάνω, καθιστούν τους παχύσαρκους σκύλους, πιθανούς υποψήφιους για θερμοπληξία.
   
 • Σκύλοι που ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή.
  Μερικά φάρμακα, όπως τα διουρητικά για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα θερμοπληξίας.Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για αυτό.
   
 • Σκύλοι με ιστορικό θερμοπληξίας.
  Από τη στιγμή που ένας σκύλος παθαίνει θερμοπληξία, αυτόματα είναι πιο ευάλωτος να πάθει ξανά.