Πώς καταλαβαίνουμε ότι το μέλι μας είναι νοθευμένο

  • Αν τοποθετήσετε λίγο στο δάχτυλό σας και δεν τρέχει σαν να είναι υγρό τότε το μέλι σας είναι αγνό. Αν είναι περισσότερο υδαρές παρά παχύρευστο τότε είναι νοθευμένο. Το τεστ αυτό εξαρτάται και από την ποικιλία του μελιού, κάποια είναι πιο κολλώδη από άλλα.

 

  • Βάλτε σε ένα σπίρτο λίγο μέλι και ανάψτε το με προσοχή, αν αυτό ανάψει και αρχίσει να καίγεται εύκολα τότε το μέλι σας είναι αγνό. Το νοθευμένο μέλι δεν καίγεται εύκολα γιατί έχει πολύ υγρασία. Το τεστ αυτό εξαρτάται και από την ποικιλία του μελιού.

 

  • Αν δεν κρυσταλλώσει το μέλι μετά από λίγο καιρό ή αφού τοποθετηθεί στο ψυγείο για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε είναι νοθευμένο.

 

  • Ο πιο εύκολος τρόπος να καταλάβετε αν το μέλι σας είναι νοθευμένο με σιρόπι ζάχαρης, είναι να προσθέσετε μία κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι με νερό. Αν το μέλι διαλυθεί τότε είναι νοθευμένο ενώ αν πέσει αυτούσιο στον πάτο, είναι αγνό. Όμως το σιρόπι καλαμποκιού επίσης καταβυθίζεται και δεν διαλύεται όπως και μερικές ποικιλίες μελιού διαλύονται πιο εύκολα.

 

  • Αν ζεστάνετε το αγνό μέλι καραμελoποιείται εύκολα και δεν αφρίζει σε αντίθεση με το νοθευμένο.

 

Αυτά τα τεστ όπως και αναφέρθηκε, δεν ισχύουν πάντα διότι δεν είναι επιστημονικά. Εξαρτώνται από την ποικιλία του μελιού καθώς και από το συστατικό νοθείας. Το καλύτερο "τεστ" είναι να αγοράσετε το μέλι σας από τους τοπικούς μελισσοκόμους-πωλητές ή από μαγαζιά που χρησιμοποιούν τοπικό μέλι από μελισσοκόμους που θα μπορούσατε να συναντήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποφύγετε το εισαγόμενο μέλι που έχει ανασυσκευαστεί.