Ποικιλίες:

Στην Ελλάδα έχουμε πολλές τοπικές ποικιλίες που δεν υστερούν σε ποιότητα από αυτές του εξωτερικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν εγκλιματιστεί στα Ελληνικά δεδομένα.  Οι κυριότερες είναι :

  • Μπογιατίου : Πρώιμη ποικιλία με καλή παραγωγικότητα, καλλιεργείται κυρίως στην Νότια Ελλάδα και στην Αττική. Έχει μικρού μεγέθους , πενταγωνικούς καρπούς υψηλής ποιότητας. Το όνομα προέρχεται από την περιοχή καλλιέργειας που είναι το Μπογιάτι Αττικής. Τα φύλλα της έχουν πολύ ελαφριές εγκολπώσεις.
  • ΜΠ-35 : Αρκετά πρώιμη και παραγωγική μοιάζει σε χαρακτηριστικά με την Μπογιατίου. Ό σπόρος της έχει υψηλή βλαστικότητα και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
  • Βελούδο : Ποικιλία χωρίς αγκάθια (σκληρά τριχίδια), διευκολύνοντας έτσι την συγκομιδή. Πρώιμη και μετρίως παραγωγική. Ικανοποιητική βλαστικότητα σπόρων και πενταγωνικοί καρποί.
  • Λασιθίου : Διαδεδομένη στην Κρήτη. Πρώιμη και αρκετά παραγωγική, με καρπούς μικρού ως μετρίου μεγέθους και καλής ποιότητας.
  • Πυλαίας : Καλλιεργείται κυρίως στην Μακεδονία. Αρκετά πρώιμη και παραγωγική. Καρποί μικροί ως μεσαίοι, καλής ποιότητας. Τα φύλλα της έχουν βαθιές εγκολπώσεις.

Οι ποικιλίες μπορούν να χωριστούν και ανάλογα με το ύψος τους σε νάνες 1 – 1,2 μέτρα, μεσαίου ύψους 1,5 – 1,8 μέτρα και μεγάλες 1,8 και πάνω μέτρα ή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του καρπού.