Αλθαία

Αλθαία

Άλλες Κοινές Ονομασίες: Νερομολόχα, Δεντρομολόχα

Λατινική ονομασία: Althaea officinalis

Οικογένεια: Malvaceae

Καταγωγή: Διαδεδομένο σε Ευρώπη, Δυτική Ασία και Βόρεια Αφρική

Περιγραφή:

Πρόκειται για ένα πολυετές ποώδες αγριολούλουδο με φαρμακευτικές ιδιότητες γνωστές από την αρχαιότητα. Καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό. Έχει έντονα κάθετη ανάπτυξη και τα στελέχη του φτάνουν σε ύψος τα 1 με 2,5 μέτρα. Τα φύλλα της είναι μεγάλα, πλατιά σε ανοιχτό πράσινο χρώμα και με χνούδι. Ανθίζει με μεγάλα άνθη σε σχήμα χωνιού και σε ποικιλία χρωμάτων με κυριότερα αποχρώσεις μεταξύ του λευκού και του μώβ. Ως αγριολούλουδο οι απαιτήσεις της είναι περιορισμένες και η καλλιέργεια της εύκολη.

Άνθηση:

Ιούνιο έως Αύγουστο.

Θέση:

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αν και αναπτύσσεται και σε ημισκιά.

Θερμοκρασία:

Είναι άριστα προσαρμοσμένο στις συνθήκες της χώρας μας και δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν.

Χώμα:

Προτιμά τα υγρά, αμμώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση. Έχει μεγάλη αντοχή στην αλατότητα.

Πότισμα:

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό, ποτίζουμε όταν στεγνώνει το χώμα της.

Επικονίαση:

Παρόλο που είναι αυτογονιμοποιούμενο φυτό, δηλαδή πολλαπλασιάζεται μόνο του χωρίς εξωτερικούς παράγοντες, προσελκύει διάφορους επικονιαστές.  

Συγκομιδή:

Εύκολα με το χέρι ή ένα κλαδευτήρι και δεν πρέπει να ξεριζώνουμε το φυτό όταν το βρίσκουμε άγριο στην φύση. Η συλλογή των φύλλων πραγματοποιείται στο τέλος του καλοκαιριού, των ανθέων κατά τη διάρκεια τις ανθοφορίας και της ρίζας το φθινόπωρο μετά το δεύτερο έτος ζωής του.

Κλάδεμα:

Δεν χρειάζεται κλάδεμα.

Λίπανση:

 Ελαφρές λιπάνσεις με λιπάσματα πλούσια σε οργανική ουσία βοηθούν στην ταχύτατη ανάπτυξη του φυτού, χωρίς βέβαια να είναι αναγκαίες.

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται εύκολα με σπόρο.

Ευεργετικές Ιδιότητες

Η Αλθαία  είναι ένα από τα ασφαλέστερα βότανα για τον άνθρωπο, καθώς θεωρείται ότι δεν έχει παρενέργειες στον οργανισμό του. Είναι πλούσια σε πολλές φαρμακευτικές ουσίες, όπως τανίνες, φλαβονοειδή,  ασπαραγίνη, κουμαρίνη, φυτική κόλλα, καθώς και σαλικυλικό οξύ. Το αφέψημά της έχει μαλακτικές και αντιβηχικές ιδιότητες, ενώ οι ρίζες της βοηθούν στην καταπολέμηση πεπτικών διαταραχών και εσωτερικών φλεγμονών. Επίσης, δρα καταπραϋντικά σε εγκαύματα, μώλωπες, ερεθισμούς και πόνους μυών.

Εχθροί και ασθένειες:

Επικίνδυνος εχθρός είναι το κολεόπτερο Apion (Rhopalapion)longiroste που προκαλεί εκτεταμένες προσβολές. Μοιάζει με μικρό, μαύρο σκαθάρι με πορτοκαλί ποδιά. Άλλοι εχθροί είναι τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες. Από ασθένειες η συχνότερη είναι η σκωρίαση των φύλλων από το Puccinia malvacearum.

DIY: Χρήσεις της Αλθαίας

 

Για την Ρίζα: Σιγοβράζουμε 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού από ρίζα αλθαίας σε μία κούπα νερό για 10'-15'. Πίνουμε  2-3 φορές την ημέρα.

Για τα φύλλα ως έγχυμα: 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι νερό για περίπου 10'. Πίνουμε 2-3 φορές την ημέρα

Για επαλείψεις: Βράζουμε δύο λίτρα νερό και 100 γραμμάρια ρίζας αλθαίας. Όταν μείνουν περίπου 1,5 λίτρα, το στραγγίζουμε και είναι έτοιμο για χρήση.

Tip-άκος:

Η ονομασία της προέρχεται από το αρχαία ελληνικό ρήμα αλθαίνω που σημαίνει θεραπεύω, γιατρεύω.



Δείτε περισσότερα

Σαλιγκάρι

Προσβάλλουν σχεδόν όλα τα φυτά αλλά ιδιαίτερα τα λαχανικά.