Ιδιότητες και οφέλη

Η ιαματική δράση του μελιού, οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και φαινολικό οξύ. Έρευνα έχει δείξει ότι η ημερήσια κατανάλωση μελιού μειώνει τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος κατά δύο 24ωρα. Παράλληλα, επιταχύνει την επούλωση των πληγών, ενώ δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στις υγροσκοπικές ιδιότητες του μελιού, δηλαδή στο ότι «τραβάει» την υγρασία από τα μικρόβια, με αποτέλεσμα να τα αφυδατώνει με συνέπεια την εξολόθρευση τους.

1.     Περιέχει υδατάνθρακες (γλυκόζη, φρουκτόζη), που παρέχουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα ωφελούν τη μνήμη.

2.    Θεωρείται τροφή που αυξάνει την ερωτική επιθυμία. Τα καρύδια με μέλι, άλλωστε, έχουν τη φήμη του καλύτερου αφροδισιακού.

3.    Εξαιτίας της υψηλής θρεπτικής του αξίας και της ιδιότητάς του να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του, το μέλι θεωρείται εξαιρετική τροφή για το δέρμα και ειδικά για τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του συστατικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση.

4.    Το μέλι βοηθά στην αντιμετώπιση της αναιμίας, καθώς αυξάνει την ποσότητα αιμοσφαιρίνης λόγω της περιεκτικότητάς του σε χαλκό και σίδηρο. Είναι 100% απορροφήσιμος από τον οργανισμό αφού είναι οργανικής προέλευσης, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα δυσκοιλιότητας. Αντιθέτως, αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρκτικά.

5.    Ρυθμίζει την υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης και την κατακράτηση νερού στους ιστούς αποκαθιστώντας έτσι τον ελαττωματικό μεταβολισμό και την παχυσαρκία.

6.    Επίσης, ρυθμίζει τις συστολές του μυοκαρδίου, μειώνει την αυξημένη πίεση και ενισχύει τη διαστολή των αγγείων.

7.    Επιπλέον, η γλυκόζη που περιέχει αυξάνει της εφεδρείες του γλυκογόνου στο συκώτι, γεγονός που ενισχύει τις διεργασίες του συγκεκριμένου οργάνου και αυξάνει την ανθεκτικότητα του οργανισμού στις μολύνσεις.

8.    Η αντιβακτηριδιακή και επουλωτική δράση του το καθιστά πολύτιμη προστασία κατά των ελκών του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Τα μεταλλικά άλατα που περιέχει μειώνουν την οξύτητα του στομάχου.

9.    Έχει σαφή διουρητική δράση και χάρη στις αντισηπτικές ιδιότητές του περιορίζει τα βακτηρίδια της ουροδόχου κύστης. Επιπλέον, συνιστάται άτομα με νεφρικές παθήσεις λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη και αλάτι.

10. Το μέλι διεγείρει την αύξηση και τη διαίρεση των κυττάρων. Οι επουλωτικές και αναπλαστικές του ιδιότητες, το καθιστούν βασικό συστατικό σε καλλυντικές κρέμες με άριστα αποτελέσματα.