Σελινόριζα

Σελινόριζα

Λατινική ονομασία: Apium graveolens var. rapaceum

Οικογένεια: Apiaceae

Καταγωγή: Βόρεια Ευρώπη , Μεσόγειος

Περιγραφή

Η σελινόριζα είναι διετές βότανο, που ανήκει στο ίδιο γένος με το σέλινο. Η διαφορά τους βασίζεται στο γεγονός ότι από το σέλινο συλλέγουμε τους βλαστούς, αλλά από τη σελινόριζα την διογκωμένη ρίζα. Οι βλαστοί είναι πράσινοι, λεπτοί, με πολλά μικρά φύλλα στις άκρες τους. Η ρίζα ξεκινά λευκή και λεπτή αλλά καθώς τελειώνει ο πρώτος χρόνος ζωής του φυτού παχαίνει και γίνεται καφέ. Τον δεύτερο χρόνο ζωής του φυτού, παράγονται τα άνθη τα οποία είναι μικρά, πράσινα και έχουν το χαρακτηριστικό άρωμα του σέλινου. Τα άνθη κατόπιν δίνουν τη θέση τους σε πολλούς, μικρούς καφέ σπόρους και το φυτό ξεραίνεται.

Θέση

Χρειάζεται τοποθεσίες με πλήρη έκθεση στον ήλιο.

Θερμοκρασία

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης κυμαίνονται στους 15 – 23°C. Θερμοκρασίες κάτω από τους 12°C για συνεχόμενες μεγάλες περιόδους (περίπου 1 – 2 εβδομάδες) προωθούν την άνθηση, οπότε η ρίζα εξασθενεί.

Χώμα

Ευδοκιμεί καλύτερα σε γόνιμα εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία. Τα πολύ συνεκτικά εδάφη δημιουργούν πρόβλημα στο σχηματισμό μεγάλης ρίζας.

Πότισμα

Χρειάζεται συχνό πότισμα καθώς δεν ανέχεται την ξηρασία. Φροντίζουμε το χώμα να είναι υγρό αλλά να μην κρατάει πάρα πολλά νερά.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή γίνεται πριν την άνθηση όταν η ρίζα έχει το μέγιστο δυνατό μέγεθος της, δηλαδή το Φθινόπωρο του πρώτου χρόνου. Ξεριζώνουμε το φυτό και αφαιρούμε όλους τους βλαστούς από τη ρίζα. Η ρίζα μπορεί να διατηρηθεί έως και 6 εβδομάδες μέσα σε ανοικτή πλαστική σακούλα στο ψυγείο.

Κλάδεμα

Το Καλοκαίρι αφαιρούμε τα παλιά κλαδιά για να εκθέσουμε την κορυφή της ρίζας στον ήλιο. Φροντίζουμε να μην αφήνουμε αγριόχορτα να αναπτύσσονται τριγύρω από τη σελινόριζα.

Λίπανση

Ανήκει στα φυτά που χρειάζονται αρκετό λίπασμα για ικανοποιητική παραγωγή. Λιπαίνουμε μηνιαία με ισορροπημένο λίπασμα. Προσοχή χρειάζεται στη δοσολογία, γιατί αν το χώμα μας έχει ήδη μεγάλες συγκεντρώσεις θρεπτικών, η υπερβολική λίπανση θα δημιουργήσει πολλές μικρές τριχοειδείς ρίζες αντί για μια μεγάλη, οι οποίες δεν τρώγονται.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται αποκλειστικά με σπόρο. Ο σπόρος φυτεύεται το Μάρτιο αλλά χρειάζεται ζεστές συνθήκες για να φυτρώσει. Φροντίζουμε η γλάστρα με τους σπόρους να βρίσκεται σε ηλιόλουστο σημείο που δεν επηρεάζεται από πρωινούς ανοιξιάτικους παγετούς. Οι σπόροι δεν πρέπει να καλύπτονται με χώμα γιατί χρειάζονται φως για να βλαστήσουν. Τα φυτάρια είναι έτοιμα για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα (ώστε να υπάρχει χώρος για την ανάπτυξη της ρίζας) όταν έχουν φτάσει ύψος 10 εκατοστά. Αν φυτεύουμε πολλά φυτά σε μποστάνι το κάθε ένα πρέπει να έχει απόσταση από τα διπλανά του περίπου 40 εκατοστά.

Εχθροί και Ασθένειες

Οι πιο συνηθισμένοι εχθροί είναι τα σαλιγκάρια και ο φυλλορήκτης των τεύτλων. Τα σαλιγκάρια αντιμετωπίζονται εύκολα με χρήση παγίδων μπύρας, ταινία χαλκού ή φράγματα από πριονίδι. Ο φυλλορήκτης δεν μπορεί να εντοπιστεί με γυμνό μάτι αλλά οι προνύμφες του που δημιουργούν τη ζημιά ζουν σε στοές στα φύλλα και στους βλαστούς. Αφαιρούμε τα φύλλα και τους βλαστούς που εμφανίζουν καφέ φλύκταινες.

Διατροφικά οφέλη

Το ιδιαίτερο άρωμα της σελινόριζας οφείλεται στην περιεκτικότητα της σε φλαβονοειδή, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και παράλληλα συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορες μορφές καρκίνου. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, K και Β-6 κάνοντας την ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής. Τέλος η σελινόριζα περιέχει πολύ λίγες θερμίδες (μόνο 40-50 θερμίδες στα 100 γραμμάρια βάρους). οπότε είναι ιδανική για άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή απλά προσέχουν τη διατροφή τους.

DIY

Πουρές σελινόριζας

Υλικά:

  • 2 σελινόριζες μικρές
  • 4 πατάτες ιδανικές για βράσιμο
  • 2 καρότα
  • λίγο γάλα εβαπορέ
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Βράζουμε πρώτα τα λαχανικά κομμένα σε κομμάτια να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε.
  •  Τα πολτοποιούμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντάς τα για να στεγνώσει ο πουρές.
  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο με λίγο γάλα και τα ρίχνουμε σταδιακά στον πουρέ, ανάλογα με το πόσο πυκνό ή αραιό τον θέλουμε.
  • Καρυκεύουμε στο τέλος.

Καλή απόλαυση!

Πηγή: www.argiro.gr

Tip-άκος

Η ποικιλία Brilliant είναι η πιο διαδεδομένη γιατί οι ρίζες της είναι λείες σφαίρες κάνοντας το καθάρισμα πιο εύκολο.



Δείτε περισσότερα

Πασιφλόρα η εξωτική

Το ρολόι του καλοκαιριού…

Καλλιστήμονας

Οι πιο ωραίοι στήμονες.