Στρελίτσια

Στρελίτσια

 

Κοινή Ονομασία: Στρελίτσια , Το πουλί του παραδείσου, Bird of Paradise, Crane flower

Λατινική Ονομασία : Strelitzia reginae  

Οικογένεια: Strelitziaceae

 

 

Περιγραφή:

Η στρελίτσια ή "Πουλί του Παραδείσου" είναι γνωστή για τα ιδιαίτερα άνθη της. Είναι ένας αειθάλης, καλλωπιστικός θάμνος. Έχει πλατιά, βαθυπράσινα φύλλα και εντυπωσιακά κίτρινα-μπλε άνθη που θυμίζουν πτηνό. Μπορεί να φτάσει από 1 έως 2 μέτρα σε ύψος και 1 με 1,5 μέτρο σε πλάτος, για αυτό πρέπει να προσέξουμε τον χώρο φύτευσης. Αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και θέλει 4 με 5 χρόνια για να ανθοφορήσει από την αρχή της ζωής της.

 

Καταγωγή:

Προέρχεται από την περιοχή της Νότιας Αφρικής. Μετά την εισαγωγή του στην Μεγάλη Βρετανία το 1773,καλλιεργήθηκε και προσαρμόστηκε σε πλήθος χωρών.

 

Θέση:

Την τοποθετούμε σε θέσεις με άφθονο φως. Είναι καλό να έρχεται σε άμεση  επαφή με το φως του ήλιου , άλλα το καλοκαίρι μπορούμε να την μετακινήσουμε σε θέσεις που δεν δέχεται απευθείας φως τις επικίνδυνες ώρες του μεσημεριού.  Το χειμώνα πρέπει να την προφυλάσσουμε από τους  δυνατούς ανέμους και το κρύο, βάζοντας την σε εσωτερικούς χώρους.

 

Θερμοκρασία:

Ευδοκιμεί στους 15-25 °C και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες. Είναι πολύ ευαίσθητή στον παγετό.

 

Χώμα:

Χρησιμοποιούμε πλούσιο σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση μίγμα χώματος, που προμηθευόμαστε από φυτώριο.

 

Πότισμα:

Ποτίζουμε τακτικά την άνοιξη και το καλοκαίρι φροντίζοντας να διατηρείται η υγρασία στο χώμα της. Προσέχουμε να υπάρχει καλή στράγγιση του νερού. Κατά την διάρκεια του φθινόπωρου-χειμώνα μειώνουμε το πότισμα, ποτίζοντας μόνο όταν βλέπουμε ότι ξεραίνεται το επιφανειακό χώμα. Επειδή έχει αυξημένες ανάγκες σε υγρασία μπορούμε να ψεκάζουμε τα φύλλα της με νερό σε περιόδους ξηρασίας. Το πότισμα και ο ψεκασμός πρέπει να γίνονται πρωί ή βράδυ.

 

Άνθηση

Η στρελίτσια ανθίζει από τα μέσα της άνοιξης μέχρι  και τις αρχές του φθινόπωρου. Κάθε φυτό παράγει περίπου 6 άνθη, το ένα μετά το άλλο, τα οποία μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και ένα μήνα κομμένα στο βάζο. Εάν το  φυτό μας δεν ανθίζει, τότε πιθανότατα αναπτύσσεται σε ακατάλληλες συνθήκες και θα πρέπει να κάνουμε έναν έλεγχο για πιθανά προβλήματα.

 

Λίπανση:

Λιπαίνουμε με υγρό λίπασμα που βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα ,κάθε δύο εβδομάδες την άνοιξη και το καλοκαίρι, και μία φορά τον μήνα τον υπόλοιπο χρόνο. Πάντα ακολουθούμε την προτεινόμενη δοσολογία του σκευάσματος που χρησιμοποιούμε.

 

Κλάδεμα:

Αφαιρούμε τα ξεραμένα άνθη και φύλλα.

Πολλαπλασιασμός:

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, ριζώματα και διαίρεση. Επειδή ο σπόρος μπορεί να χρειαστεί μήνες φροντίδας μέχρι να βλαστήσει και κατά την αφαίρεση ριζωμάτων η κεντρική ρίζα του μητρικού φυτού τραυματίζεται εύκολα, η διαίρεση αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο για πολλαπλασιασμό στο σπίτι, αρκεί να έχουμε το φυτό σε γλάστρα.

 

Εχθροί και ασθένειες:

Ελέγχουμε για προσβολές από ακάρεα,  ψώρα και αφίδες. Επίσης, είναι ευάλωτη στον βοτρύτη. 

 

Tip-άκος:

  • Ονομάστηκε προς τιμήν της βασίλισσας της Αγγλίας Σαρλότ (Charlotte) του Μεκλνμπουργκ -Στερλιτζ, που λάτρευε την βοτανική. (Mecklenburg-Strelitz).Το  reginae στην ονομασία του μεταφράζεται από τα λατινικά ως ¨ της βασίλισσας.
  • Έχει βραβευτεί  από την βρετανική βασιλική κοινότητα κηπουρικής με το βραβείο Grand Merit , που υποδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  του φυτού.


Δείτε περισσότερα

Εστραγκόν

Γνωστό από την αρχαιότητα!

Πορτοκαλιά

Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια...