Κυδωνίαστρο

Κυδωνίαστρο

 

Λατινική ονομασία: Cotoneaster salicifolius

Οικογένεια: Rosaceae

Περιγραφή

Το γένος Cotoneaster ανήκει στην ίδια οικογένεια με το τριαντάφυλλο. Αντιπροσωπεύει μια ποικιλία ειδών, θαμνωδών φυτών που χαρακτηριστικό τους είναι οι μικροί κόκκινοι καρποί. Το πιο αντιπροσωπευτικό είδος είναι το Cotoneaster salicifolius γνωστό στα ελληνικά ως Κυδωνίαστρο. Είναι πολυετής, αειθαλής θάμνος που μπορεί να φτάσει 2 – 4,5 μέτρα ύψος. Έχει πολύ μεγάλη πλάγια ανάπτυξη και μπορεί να καλύψει ένα χώρο ακτίνας έως 2,5 μέτρα. Τα φύλλα είναι σκούρα πράσινα και μακριά. Τα νεύρα των φύλλων είναι βαθουλωμένα δίνοντας την εντύπωση ανάγλυφου. Τα άνθη βγαίνουν κατά ομάδες, στην άκρη των βλαστών. Το χρώμα τους παίρνει διάφορες αποχρώσεις μεταξύ του ροζ και του λευκού. Δεν έχουν ούτε έντονη αλλά ούτε και ευχάριστη μυρωδιά για τον άνθρωπο, όμως προσελκύουν τις μέλισσες. Οι καρποί είναι πολύ μικροί, κόκκινοι και λαμπεροί. Διατηρούνται στο φυτό όλο το Χειμώνα και αποτελούν το κύριο συστατικό της καλλωπιστικής του αξίας. Επίσης αποτελούν νόστιμο σνακ για όσα πουλιά δεν μετανάστευσαν.

Θέση

Ευδοκιμεί σε ημισκιερές και καλά ηλιαζόμενες θέσεις. Όταν βρίσκεται εκτεθειμένο στον ήλιο τείνει να παράγει περισσότερους καρπούς. Χρησιμοποιείται ως κάλυψη κενών στον κήπο, για διακόσμηση επικλινών εδαφών, φυτικός φράκτης και σαν γλαστρικό φυτό για πολύ μεγάλα δοχεία.

Θερμοκρασία

Ανθεκτικό στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι συνεχείς ξηροί και παγεροί άνεμοι μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο φύλλωμα. Μετρίως ανθεκτικό στη ζέστη και την ξηρασία.

Χώμα

Μπορεί να επιβιώσει σε διάφορους τύπους εδάφους, αρκεί να υπάρχει καλή στράγγιση. Τα αμμώδη εδάφη εμπλουτισμένα με οργανική ουσία είναι τα προτιμότερα.

Πότισμα

Τον πρώτο χρόνο μετά τη φύτευση ποτίζουμε συχνά για να εγκατασταθεί σωστά ένα υγιές ριζικό σύστημα. Τα επόμενα χρόνια ποτίζουμε αρκετά ώστε το χώμα να μην παραμένει για πολύ στεγνό. Σε περιόδους ξηρασίας το πότισμα είναι απαραίτητο.

Άνθηση

Τα άνθη εμφανίζονται την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

 

Καρποφορία

Οι καρποί σχηματίζονται το Φθινόπωρο.

 

Κλάδεμα

Ανέχεται το πολύ αυστηρό κλάδεμα. Η καλύτερη περίοδος κλαδέματος είναι οι τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου. Το κλάδεμα μπορεί να αποτελεί μόνο αφαίρεση παλιών και κατεστραμμένων βλαστών ή και μορφοποίηση του φυτού σε συγκεκριμένα σχήματα.

Λίπανση

Εφαρμόζουμε το Φθινόπωρο ένα καλά ισορροπημένο λίπασμα (10-10-10), σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου ή της συσκευασίας. Μετά τη λίπανση ποτίζουμε καλά για να φτάσει το λίπασμα στις ρίζες του φυτού.

Πολλαπλασιασμός

Παρόλο που φυσικά πολλαπλασιάζεται με σπόρο που μεταφέρεται από τα πουλιά είναι δύσκολο να τον απομονώσουμε και να τον διατηρήσουμε στο σπίτι. Μπορούμε να το πολλαπλασιάσουμε με χρήση μοσχευμάτων στην αρχή του Καλοκαιριού ή εφαρμόζοντας τη μέθοδο των καταβολάδων το Φθινόπωρο. Και στις δύο περιπτώσεις η χρήση ορμόνης ριζοβολίας αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας.

Εχθροί και Ασθένειες

Κύριοι εχθροί του αποτελούν οι αφίδες, ο ψευδόκοκκος και τα κοκκοειδή το Καλοκαίρι. Αφαιρούμε τα προσβεβλημένα κλαδιά και εφαρμόζουμε τα ανάλογα σκευάσματα. Το Φθινόπωρο φροντίζουμε να μαζεύουμε τα πεσμένα φύλλα και κλαδιά για να αποφύγουμε μολύνσεις από το βακτήριο Erwinia amylovora (βακτηριακό κάψιμο).

Τιp-ακος

Στα λατινικά "cotone" σημαίνει κυδώνι. Το όνομα του γένους Cotoneaster σημαίνει "αυτός που μοιάζει με κυδώνι", λόγω της ιδιόμορφης μορφολογίας των φύλλων τους.



Δείτε περισσότερα

Νυχτολούλουδο

Άρωμα θερινής νυκτός

Κέρρια

Όμορφη κίτρινη άνθηση!