Μπαμπού

Μπαμπού

 

Κοινή Ονομασία : Μπαμπού

Λατινική Ονομασία : Phyllostachys (Bambusa) aurea 

Οικογένεια : Poaceae (Gramineae) 

Καταγωγή : Ενδημεί σε Ασία ,Αμερική και Αφρική.

Περιγραφή

 

Είναι ένα αειθαλές ,αγρωστώδες φυτό  που αναπτύσσεται  εξαιρετικά γρήγορα. Έχει ορθή τάση ανάπτυξης και το καλοκαίρι φέρει κίτρινες ,κωνικές ταξιανθίες χωρίς ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία.  Σχηματίζει πυκνό φύλλωμα και διαθέτει όμορφα ,κίτρινα ξυλώδη στελέχη ,τα γνωστά μας μπαμπού. Φτάνει σε ύψος τα 4,5 με 8 μέτρα , αν και γενικότερα μπορεί να αναπτυχθεί έως και 40 μέτρα. Είναι ιδιαίτερα επεκτατικό και δύσκολο να αφαιρεθεί, για αυτό προσέχουμε την θέση φύτευσής του.

 

Ιδανικό φυτό για...

 

Πυκνούς  φράκτες , γλάστρες και ζαρντινιέρες.

 

Θέση

 

Αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα σε ηλιόλουστες και ημισκιασμένες θέσεις.  Ιδανικό και για  φύτευση κοντά σε τρεχούμενα νερά. Λόγω της επεκτατικότητάς του, λαμβάνουμε μέτρα περιορισμού του όταν φυτεύεται απευθείας στο έδαφος ,τα οποία θα αναφερθούν παρακάτω.

 

Θερμοκρασία

 

Είναι ένα φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία και γενικότερα στις αντίξοες συνθήκες.  Μπορεί να αντέξει μέχρι και στους -15°C με -20°C.

 

Χώμα

 

Υγρά , πλούσια σε οργανική ουσία εδάφη με καλή αποστράγγιση.  Σε φυτεύσεις με ριζώματα χρησιμοποιούμε κομπόστ για εμπλουτισμό του χώματος και έπειτα καλύπτουμε με φυλλόχωμα.

 

Πότισμα

 

Ποτίζουμε τακτικά προσέχοντας το έδαφός να στραγγίζει ικανοποιητικά.  Όταν το φυτό μεγαλώσει και προσαρμοστεί στην περιοχή μας γίνεται ανθεκτικότερο στην ξηρασία.  Τα γλαστρικά μπαμπού απαιτούν συχνότερο πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Όταν υπάρχει έλλειψη νερού , τα φύλλα του μπαμπού συστρέφονται προς τα μέσα ή σε ακραίες περιπτώσεις πέφτουν. Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε πότε το φυτό έχει αυξημένες ανάγκες σε νερό.

Προσοχή, την Άνοιξη το μπαμπού ανανεώνει το φύλλωμα του και εμφανίζονται τα παραπάνω συμπτώματα ,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το φυτό χρειάζεται νερό!

 

 

Λίπανση

 

Παρότι δεν είναι αναγκαστική , επιφέρει γρήγορη και έντονη βλαστική ανάπτυξη. Βέλτιστη επιλογή αποτελούν τα πλούσια σε οργανική ουσία κομπόστ ή άλλα λιπάσματα πλούσια σε άζωτο. Λιπαίνουμε μέσα με τέλη άνοιξης.

 

Κλάδεμα

 

Κλαδεύουμε σε περίπτωση που θέλουμε να ρυθμίσουμε το ύψος ή για την αφαίρεση των γηραιότερων στελεχών.  Στην πρώτη περίπτωση κόβουμε ακριβώς πάνω από τον κόμβο που έχουμε επιλέξει. Στην δεύτερη περίπτωση η τομή γίνεται στην βάση του στελέχους.  Οι εφαρμογές αυτές γίνονται τέλη  χειμώνα.

 

Πολλαπλασιασμός

 

Πολλαπλασιάζεται εύκολα με διαίρεση και ριζώματα και σπανιότερα με σπόρο.  

 

Εχθροί και ασθένειες

 

Ακάρεα του μπαμπού, δεν νεκρώνουν το φυτό, αλλά δημιουργούν προβλήματα στο φύλλωμα. Μπορούν να αντιμετωπιστούν με χρήση αρπακτικών ανταγωνιστικών ειδών ακάρεων όπως το Neoseiulus fallacis. Άλλοι εχθροί είναι οι αφίδες και ο ιός του μωσαϊκού. Για τον τελευταίο, μιας και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συνιστούμε το αυστηρό κλάδεμα και προσεκτική απολύμανση των εργαλείων μας  για την αποφυγή μεταφοράς του στα υπόλοιπα φυτά. 

DIY

 

Πως θα περιορίσουμε την εξάπλωση του μπαμπού :

Αφορά την φύτευση απευθείας σε χώμα, σε περιπτώσεις που θέλουμε μπαμπού σε μικρά τμήματα στον κήπο μας χρησιμοποιούμε γλάστρες ή ζαρντινιέρες.

  • Συχνή Κοπή Ριζωμάτων:  Απλή, άλλα κουραστική διαδικασία. Με ένα φτυάρι με επίπεδη κατάληξη αφαιρούμε τα ριζώματα γύρω από τα όρια της περιοχής που αναπτύσσεται το μπαμπού. Γίνεται από τα τέλη φθινόπωρου μέχρι αρχές άνοιξης.
  • Φύτευση σε επιφανειακό στρώμα  : Φυτεύουμε το μπαμπού σε ένα στρώμα χώματος περίπου 30cm που έχουμε δημιουργήσει πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Τα ριζώματα που αναπτύσσονται εκτός αυτού του στρώματος είναι εύκολο να αφαιρεθούν. Χρησιμοποιούμε κομπόστ για ενίσχυση αυτής της επιφάνειας για την αποφυγή διάβρωσής του.  Επίσης εκθέτει περισσότερο το φυτό σε ισχυρούς ανέμους.
  • Δημιουργία τάφρου : Περιλαμβάνει την δημιουργία μίας τάφρου 30cm βαθιά και 30cm σε πλάτος γύρω από την χώρο που αναπτύσσεται το φυτό. Αφαιρούμε οποιαδήποτε ρίζα διασχίζει την τάφρο. Ανάλογα με το είδος χώματος μπορεί να διατηρεί νερό.  Για λόγους αισθητικής μπορεί να θέλουμε να γεμίσουμε την τάφρο με άμμο. Σε τέτοια περίπτωση χρησιμοποιούμε μία αξίνα που σύρουμε στην άμμο για την αφαίρεση των ριζωμάτων.
  • Δημιουργία χώρου περιορισμού: Σε αυτήν την περίπτωση η φύτευση γίνεται σε χώρο τον οποίο έχουμε περιορίσει με την εισαγωγή τσιμέντου, μετάλλου ή ειδικού πλαστικού στην περιφέρεια του εδάφους.  Ιδανικά είναι τα φύλλα υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλενίου . Η εισαγωγή των υλικών περιλαμβάνει το σκάψιμο ενός βαθιού λάκκου και τοποθέτησή τους περιμετρικά σε αυτών.  Αφήνουμε 5cm από το υλικό που χρησιμοποιούμε να προεξέχει από το έδαφος, ώστε να μην υπάρχουν ριζώματα που θα το υπερπηδήσουν ή αν το κάνουν να τα βλέπουμε με ευκολία και να τα αφαιρούμε. Μετά από χρόνια είναι πιθανό οι ρίζες να διαπεράσουν αυτόν τον χώρο, καθώς ασκούν τεράστιες πιέσεις. Παρόλα αυτά αυτή η μέθοδος δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου επίβλεψη σε σχέση με τις παραπάνω.

 

 

Tip-άκος

 

  • Είναι από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα φυτά στον κόσμο με ορισμένα είδη να αναπτύσσονται περισσότερο από 90cm σε μόλις μία ημέρα! Είναι το μόνο ξυλώδες φυτό που αντέχει τους ρυθμούς κοπής και αποψίλωσης των δασών του ανθρώπου.
  • Χρησιμοποιείται στην φαρμακοβιομηχανία και στην διατροφή πολλών λαών καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
  • Επίσης αποτελεί την αποκλειστική τροφή πολλών ζώων με γνωστότερο το γιγάντιο πάντα.

 



Δείτε περισσότερα

Αμπέλια

Ιδανικό φυτό για φυτοφράχτη

Καρπούζι

Τα 150 γραμμάρια καρπουζιού περιέχουν 45 θερμίδες.